03 maart
2015

Stress

Brandstof voor de verandermotor of niet?

Stress heeft een slechte naam, maar is toch vaak een positieve bron van energie. Ambitieuze planningen en deadlines zorgen voor focus en daarmee voor voortgang. Met een gezonde spanning is helemaal niets mis. Het is brandstof voor de verandermotor!

Een verandering waarin betrokkenen gezonde spanning voelen, loopt lekker. Veel projectmanagers leven op die adrenaline van druk en deadlines. Toch kan de positieve invloed van stress ook omslaan en gaan tegenwerken. Te weinig tijd, van de ene naar de andere meeting rennen, groeiende to-do-lijsten en steeds meer uren maken zijn indicatoren van negatieve stress.

Het vergt moed om hierover te beginnen. Praten over de inhoud voelt veiliger en belangrijker. Toch kun je niet voorbijgaan aan het feit dat er een balans moet zijn in positieve en negatieve spanning. Dat vraagt om open communicatie. Is het nog ‘leuk’? Hebben we energie? Als dat niet zo is, is het tijd voor een interventie.

Een project kick off geeft energie. Tijdens de uitvoering is het belangrijk om regelmatig te checken of de neuzen nog dezelfde kant op staan. Of het voor iedereen nog helder is waarom we dit ook al weer deden? En waarom we er zin in hadden?

Een kleine ‘total body check’ van het project. Even weg van deliverables en milestones, maakt dat je de gezonde spanning vasthoudt en dat groeiende negatieve spanning kan wegvloeien.

Relativeren en om jezelf kunnen lachen helpt trouwen ook. Dat maakt veranderen niet alleen leuker, maar ook lekkerder!

Download hier de pdf

Terug naar overzicht

Move Beyond

Ridderstraat 88
4902 AC Oosterhout
Nederland / The Netherlands

Tel: +31 (0)162 571536
info@movebeyond.nl
Routebeschrijving